Най-малко 40 са убити, над 700 са в тежко състояние 

...
Най-малко 40 са убити, над 700 са в тежко състояние 
Коментари Харесай

Във война сме, каза Нетаняху след атаката от Хамас

Най-малко 40 са убити, над 700 са в тежко състояние 

Израел е " във война " след изненадващата интервенция, стартирана от ислямисткото придвижване " Хамас " против страната, разгласи в послание до израелците министър председателят Бенямин Нетаняху.

" Във война сме ", гласи късото известие на иврит, с което се анонсира съвсем едноминутното изказване на премиера, оповестено в профила му в Х (доскоро " Туитър " ) няколко часа откакто бойци на " Хамас " проникнаха в Израел а голям брой ракети бяха изстреляни по еврейската страна.

" Врагът ще заплати цена, каквато не е виждал ", продължава Нетаняху в обръщението. Най-малко 40 са убитите израелци към 15:30 ч. българско време.

Фотограф на " Ройтерс " приказва за " голям брой тела " по улиците на южния град Сдерот. Израелската войска съобщи, че ще ѝ трябват още няколко часа да си върне контрола над селищата към Газа.

Ранените са над 700 към 16 ч. Според в. " Йедиот ахронот " към същия час ранените, постъпили единствено в една от лечебните заведения, са най-малко 130 души, някои от тях в сериозно положение.

Има данни за пленени израелци (според " Хамас " - най-малко 35), появиха се и известия за договаряния сред армията и бойци, които ги държат. На доста места след ракетните офанзиви в Централен и Южен Израел се оповестява за пожари.

Възможна все още е и сухопътна атака на израелската войска в Газа. Хамас " направи огромна неточност ", сподели министърът на защитата Йоав Галант преди съвещание на кабинета по сигурността, което стартира, със забавяне, към 14 ч. българско време. " Държавата Израел ще завоюва тази война. "

В гласово известие командващият бригадите на " Хамас " " Ал Касам ", Мохамед пъкъл Дейф, назова интервенцията " Потопът на " Ал Акса " ", като се има поради разположената в Израел джамия, станала мотив за напрежение с палестинците неведнъж напоследък.

Израел отговори с интервенция " Железни мечове ", включваща удари край Газа. От линията са изстреляни към 2200 ракети (Дейф говореше за 5000) тази заран, приканват се резервисти и армията има подготвеност за война, заяви полк.-лейтенант Даниел Хагари. Медици оповестяват за " Ройтерс ", че в Газа към този момент има доста ранени в резултат на офанзивата.

" Джерузалем пост "  съобщава за случаи, в които бойци на " Хамас " са завзели израелски градчета; фрагменти от сходни интервенции се популяризират и в обществените мрежи. Според медията Walla сили на " Хамас " са щурмували даже военна база в южната част на страната и са прекъснали връзки сред двоенните.

Анадолската организация цитира информация на публичното радио на Израел, съгласно която има данни за ракетен обстрел даже към летище " Бен Гурион ".

В Южен Израел се оповестява за престрелки сред израелските сили за сигурност и палестинци. Според израелската полиция конфликти има на 21 места на юг. Сблъсъци евентуално се водят сред спецчасти и бойци и в непосредствена непосредственост до Газа.

Армията публикува и фрагменти от въздушни удари против бойци.
Пробив в сигурността
Това е най-голямата офанзива против Израел от години. Броят на проникналите бойци не е прочут, само че наблюдаващи в района към този момент приказват за невиждан неуспех на израелското разузнаване.

Източници на в. " Ал арабий ал джадид " в Египет изяснява, че и разузнаването в Кайро е сварено импровизирано - нямало никаква индикация за идната атака.

За последно Израел и " Хамас " бяха във война през 2021 година за към 10 дни, ескалация предходната година докара до интервенция по време на предходното държавно управление, при която бяха убити командири на друга формация, " Ислямски джихад ", в линията, без намесата на " Хамас ".Днес дейностите на " Хамас " следват година на ескалация сред Израел и палестинците, засилила се след идването на власт на новото държавно управление на Нетаняху дружно с ултрарелигиозни и крайнодесни партии. Ислямисткото придвижване обвързва директно дейностите си със заселническата експанзия и акциите на полицията в и към комплекса " Ал Акса ", едно от светите места за мюсюлманите.
Реакции
Президентът на Палестинската власт Махмуд Абас, който пробва да издейства отстъпки за палестинците в саудитско-американско-израелския разговор, в същото време съобщи, че народът има право да се пази от " терора на заселниците и окупационните войски ".

Западът осъди офанзивата, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се показва като бранител на палестинците, само че топи ледовете от последните години с Израел, прикани и двете страни да се въздържат от дейности, които може да доведат до ескалация. Външното министерство на Украйна подкрепи правото на Израел да се пази. Русия нарече ситуацията " извънредно рискова " и повтори апела си за споразумяване на спора единствено с " политико-дипломатически " средства.

Върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел осъди атаките и " дълбокото страдалчество на израелския народ ", напрежението и саботажа на палестинските ползи, до които водят. " Повече от когато и да било е нужна работа за резистентен мир посредством нови старания в Близкоизточния кротичък проект. "  Пентагонът обяви, че Съединени американски щати ще работят, с цел да подсигуряват, че Израел има всичко належащо, с цел да се отбрани.

Българският министър председател Николай Денков също осъди дейностите на " Хамас " и ги назова " тероризъм ".

Саудитското външно министерство обясни, че деликатно следи " невижданата " обстановка. Рияд прикани за неотложно прекъсване на ескалацията сред страните, отбрана на цивилните и самообладание. Саудитска Арабия напомня и че доста пъти предупреждавала за рисковете от " продължение на окупацията " и отнемане на палестинците от законните им права. За успокоение и хладнокръвие призоваха Катар и Оман. Обединените арабски емирства желаеха незабавна деескалация.

Съветник на иранския висш лидер аятолах Али Хаменей заяви, че ислямската република поддържа дейностите на " Хамас ". Катар, който не пое по пътя на нормализацията, определен от други монархии в Персийския залив като ОАЕ и Бахрейн, също по този начин упрекна Израел за ескалацията.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР